Het beleggen in edelmetalen is zoals u weet mogelijk om meerdere manieren die voor alle beleggers een passende oplossing bieden. Het beleggen door middel van munten is een manier die vaak door particulieren en soms ook door bedrijven wordt gekozen. De historie Philharmoniker is begonnen op een moment dat de populariteit van deze munten sterk aan het toenemen was.
De zilver Philharmoniker historie laat zien dat het één van de jongste munten is die u kunt kopen. Vele andere munten zijn de Philharmoniker voor gegaan en zelfs voordat een gouden Philharmoniker kopen mogelijk was waren er al andere munten in omloop. De geschiedenis begint eind jaren zestig toen in Zuid Afrika de Krugerrand werd geslagen die in het komende decennium zo’n negentig procent van de wereldhandel in gouden munten zou veroveren. Eind jaren zeventig bleek de Krugerrand steeds moeilijker te verkrijgen vanwege de economische boycot tegen het apartheidsregime. Dit was voor Canada de aanleiding om in 1979 met de gouden Maple Leaf te komen waarmee men het ontstane gat in de markt wilde vullen. Dit bleek een schot in de roos en in 1986 kwamen nog twee landen met hun eigen munten uit om een deel van de nog steeds groeiende markt te claimen. De Amerikaanse Gold Eagle en de Australische Gold Nugget gingen de concurrentie daarmee aan en dat bleek een voorbode dat de historie Philharmoniker munten zou gaan leren kennen. De Oostenrijkse Munt heeft in haar geschiedenis een ruime ervaring opgedaan in het slaan van gouden en zilveren munten. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat men Philharmoniker geschiedenis zou gaan schrijven. In 1989 was het dan zo ver en werd ter ere van het Weense filharmonisch orkest en de bijbehorende muziekschool voor het eerst in de geschiedenis Philharmoniker munten geslagen.
De Oostenrijkse Munt volgde hierbij het voorbeeld van veel andere landen en bracht vier uitvoeringen op de markt. Allen waren gouden munten en de gewichten varieerden van 1 ounce, een halve ounce, een kwart ounce tot een tiende ounce. Dat voor het eerst in de historie Philharmoniker munten werden geslagen bleek absoluut geen misstap. In de eerste helft van de jaren negentig was de Philharmoniker munt drie jaar de best verkopende munt. De Philharmoniker geschiedenis laat verder zien dat het altijd aan de bovenkant van de markt heeft meegespeeld al zijn de successen van de jaren negentig niet nogmaals behaald. Het begin van de zilver Philharmoniker historie moest echter nog ruim een decennium op zich laten wachten. Pas toen in de jaren tweeduizend de populariteit van het beleggen in edelmetaal toenam wat voornamelijk te zien was aan de run op goud, werd ook het kopen van zilveren munten steeds populairder. Dit was een teken voor de Oostenrijkse munt om voor het eerst in de geschiedenis Philharmoniker munten van zilver te gaan slaan. Er werd voor gekozen om de beeltenis van de gouden Philharmoniker vrijwel ongewijzigd over te nemen om zo de zilver Philharmoniker geschiedenis geheel bij te laten dragen aan de eer die Philharmoniker munten aan het filharmonisch orkest van Wenen brengt.
Dat de Oostenrijkse Munt door het zilver Philharmoniker kopen mogelijk te maken een nieuw succes in de wacht heeft gesleept zult u in de zilver Philharmoniker historie kunnen lezen. De populariteit van het beleggen door particulieren in de vorm van zilveren munten was zo groot dat de Philharmoniker daar veelvuldig voor gekozen werd. In de eerste drie jaar van het bestaan werden er maar liefst eenenveertig miljoen exemplaren van geslagen. In de historie Philharmoniker munten was dit een absoluut record dat alleen nog op aan het lopen is zolang het beleggen in edelmetaal in populariteit nog steeds toeneemt. De Oostenrijkse Munt laat het aantal munten dat geslagen wordt af hangen van de vraag vanuit de markt dus men kan goed inspelen op de veranderende behoeftes. De zilver Philharmoniker geschiedenis is zeker nog niet ten einde, de vraag naar vormen van beleggingen in edelmetaal neemt nog altijd toe en daarom zullen er ook nog altijd nieuwe munten geslagen worden. Als de vraag af neemt omdat bijvoorbeeld de zilverkoers naar beneden gaat zegt dit overigens nog niet dat er een overschot van deze munten op de markt zal ontstaan. Beleggers zullen de munten dan immers in hun bezit houden tot een moment dat de koers in de historie van de Philharmoniker weer ver genoeg omhoog is gegaan dat men weer op winst zal staan. Op deze manier zal de vraag altijd blijven bestaan al zal deze het enen moment hoger zijn dan het andere moment. Daarom zal ook de Philharmoniker historie continue geschreven blijven worden.